Hogeschooltaal werkt: Mariekes studenten scoren beter op taalgebied
Hoe help je studenten om niet alleen te slagen voor hun taaltoetsen, maar ook zelfverzekerd en professioneel te communiceren? Met Hogeschooltaal. Dit innovatieve online platform ondersteunt studenten op een adaptieve en efficiënte manier in het verbeteren van hun Nederlandse taalvaardigheid. Met Hogeschooltaal hebben studenten 2,5 keer meer kans om te slagen voor hun taaltoetsen. Als docent kun je hun ontwikkeling op de voet volgen en hen gericht begeleiden.
Marieke Streefkerk, docent Nederlands aan Zuyd Hogeschool in Sittard, werkt sinds 2021 met Hogeschooltaal. Ze deelt haar ervaringen, vertelt hoe dit platform haar lessen én de resultaten van haar studenten naar een hoger niveau tilt en geeft een gouden tip.
Meteen enthousiast
In 2021 startte Marieke Streefkerk met een gecombineerde functie bij de Academie Business Studies (BS) en de Academie Financieel Management (AFM). Bij BS gaf ze het vak zakelijk schrijven, waar Hogeschooltaal al werd gebruikt. Bij AFM, waar ze communicatieve vaardigheden Nederlands (CVN) gaf, was dat nog niet het geval.
Marieke was meteen enthousiast over Hogeschooltaal. En stak dit niet onder stoelen of banken: “Na een jaar gewerkt te hebben met Hogeschooltaal bij BS heb ik mijn managementteam bij AFM overgehaald om ook met het platform te gaan werken. Bij CVN werkten we destijds nog op de traditionele manier. Hierdoor namen studenten hun spellingboek mee naar de les, om het vervolgens onaangeraakt weer mee naar huis te nemen. Nul leerrendement dus. Maar ik merkte bij BS dat Hogeschooltaal studenten wel prikkelt. Ook bij AFM sloeg het direct aan.”
Hogeschooltaal is dus een succes op Zuyd Hogeschool. Waar ligt dat precies aan?
Waarom is Hogeschooltaal zo waardevol?
Hogeschooltaal biedt studenten de kans om hun taalvaardigheid te verbeteren. Marieke legt uit waarom het platform voor haar zo waardevol is.
Laagdrempelig en interactief
Wat Marieke direct opviel, is hoe laagdrempelig en interactief het platform is. “Studenten loggen in, beantwoorden op hun eigen tempo vragen en voor meer informatie klikken ze op de theorie linksonder. Met één klik krijgen ze direct uitleg die bij de vraag past – zonder overbodige informatie. Bij een vraag over zelfstandige naamwoorden staan bijvoorbeeld alleen de hoofdregels met een paar duidelijke voorbeelden. Hiermee houdt het systeem het overzichtelijk en efficiënt voor studenten. Ik denk veel breder; in mijn mijn uitleg haal ik er vaak van alles bij en op een gegeven moment zie ik ze dan afhaken.
Wat ook meespeelt, is de moderne leeromgeving. Het prikkelt. Het is lastiger voor ze om hun studieboeken erbij te pakken dan om hun laptop uit te zetten. De huidige generatie studenten vindt het werken met moderne technologie gewoon erg interessant.”
Eenvoudiger lesgeven
Daarnaast benadrukt Marieke dat het platform het lesgeven aanzienlijk vereenvoudigt. “Ik hoef veel minder voorbeelden te bedenken, want alles – vragen, voorbeelden en uitleg – staat er al in. Het bespaart mij enorm veel tijd en werk. Waar ik ook blij mee ben is dat het platform de taalregels toegankelijk maakt voor elk type student, of ze nu auditief leren of liever lezen. Ik kan mij nu meer focussen op verdieping en ondersteuning van degenen die extra begeleiding nodig hebben. Bijvoorbeeld studenten met dyslexie.”
Overbrugging voor niveauverschillen
Bij Marieke in de klas komen studenten met allerlei achtergronden vanuit heel Limburg samen: van mbo’ers en havisten tot vwo’ers die in februari instromen. “De een spreekt thuis dialect of de taal van het land van herkomst, de ander weer alleen Nederlands. Sommige studenten hebben nog nooit van een werkwoordelijk gezegde gehoord, terwijl het voor andere gesneden koek is. Hogeschooltaal bleek dé oplossing om deze verschillen te overbruggen. Wie de stof al goed beheerst, kan doorgaan; wie dat niet doet, kan extra oefenen. Er zitten meer dan in. Dus ze kunnen hun hele studie ermee vooruit.”
“Mevrouw, ik heb hier meer geleerd dan op dat hele mbo. Ik begrijp nu pas het verschil tussen ´dan´ en `als´” – student van Marieke Streefkerk.
“Kortom, het platform stimuleert studenten om zelf iets aan hun taal en spelling te doen, in plaats van dat ik probeer om de verschillende niveaus Nederlands te bedienen. Het systeem doet al het voorbereidende werk. Het biedt precies de juiste uitleg, waardoor ik niet allerlei extra materiaal naar de les hoef mee te nemen om iedereen op hetzelfde niveau te krijgen. Ik hoef slechts te herhalen wat op het platform staat, zodat het goed inslijt.”
Overzichtelijk & continue verbetering
Het overzichtelijke dashboard is volgens Marieke een ander pluspunt. “Het geeft mij snel inzicht in de inzet en voortgang van de studenten. Als een student klaagt over een lage toetsscore, dan bekijken we samen het dashboard om te zien hoeveel hij heeft geoefend. Ik heb namelijk nog niet meegemaakt dat iemand flink oefende en de toets niet haalde. Het dashboard gebruik ik dus óók als een eyeopener voor de studenten.
Bovendien zie ik het platform elk jaar steeds beter, mooier en gebruiksvriendelijker worden. Het zit ´m in kleine dingen, zoals toevoeging van knoppen, die de leerervaring vergroten.
Meer zelfvertrouwen voor studenten met gamification
Marieke vertelt ook dat veel studenten lijden aan een gebrek aan zelfvertrouwen als het gaat om taal. “Soms zakken ze zowat door de vloer bij het idee dat hun Nederlandse taalvaardigheid weer wordt getoetst. Maar met Hogeschooltaal bouwen we hun zelfvertrouwen weer op.”
Ze geeft aan dat het gamification-element van het platform een belangrijke rol hierin speelt. Want studenten vinden het prettig om hun vooruitgang te zien: hoeveel vragen ze hebben gemaakt en de confetti die verschijnt bij het afronden van opdrachten. “Het werkt motiverend. Sommige studenten blijven zelfs oefenen totdat ze 100% goed scoren.
Al met al kan ik in volle overtuiging zeggen dat ik in de afgelopen jaren, zowel bij BS als bij AFM, een duidelijke vooruitgang heb bespeurd in het Nederlands van onze studenten. De scores op de toetsen zijn elk jaar iets omhoog gegaan. Het is niet zo dat de studenten nu allemaal foutloos spellen, maar er is wel een beweging gaande dat ze er in elk geval meer werk van maken.”
Integreer Hogeschooltaal in een bredere leeromgeving
Marieke is duidelijk: Hogeschooltaal is een krachtige tool. Maar ze benadrukt ook dat het nog beter tot zijn recht komt als het wordt geïntegreerd in een bredere leeromgeving. Dit is haar gouden tip: “Zorg dat het gebruik van het platform naadloos aansluit op de andere lesstof en het toekomstige beroep van de studenten. Gebruik praktijkvoorbeelden en cases die relevant zijn en combineer die met een introductiecollege, thematische lessen en gerichte toetstraining. Met deze aanpak wordt Hogeschooltaal meer dan alleen een hulpmiddel; het wordt een integraal onderdeel van de professionele voorbereiding van studenten.”
Hoe hanteert Marieke deze aanpak binnen haar opleiding?
“Bij AFM zijn onze studenten nogal van de regels en cijfers. Excel is hun favoriete software. Ik leg daarom steeds de brug naar hoe taal bij hun beroep past. Mijn boodschap is: tellen en spellen zijn als yin en yang – het een kan niet zonder het ander. Een financieel rapport met spelfouten is een garantie voor verminderde goodwill en een dalend vertrouwen bij klanten. Kortom, ik gooi de deuren open en geef mijn studenten een blik op de toekomst.”
Geïnspireerd door Mariekes verhaal? Vraag nu een demo aan en ervaar zelf dat Hogeschooltaal de taalvaardigheid van jouw studenten aanzienlijk verbetert.