Elke dag beter dan gisteren
Nieuw
We werken aan een integratie met Schoolyear, waardoor toetsen nog veiliger kunnen worden afgenomen.
Schoolyear is een aparte browser waarbij vooraf bepaalde handelingen volledig geblokkeerd worden zodat deze niet uitgevoerd kunnen worden. Een student kan bijvoorbeeld het toetsvenster niet verlaten en kan geen andere programma’s laten draaien op de achtergrond. Dit maakt Schoolyear een extra veilige optie om te gebruiken tijdens officiële toetsmomenten.
Als je gebruik wilt maken van Schoolyear, ontvangen wij graag de secret API-key via support-hogeschooltaal@noordhoff.nl.
Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onze speciale FAQ-pagina.
Onlangs hebben we Readspeaker geïntegreerd in ons platform. Readspeaker is voorleessoftware die in ons hele platform beschikbaar is, ook in onze toetsomgeving.
Als je een toets wilt afnemen voor studenten die recht hebben op voorleessoftware, is het nu niet meer nodig om dit extern te regelen. Studenten kunnen in de toetsomgeving gaan naar ‘toegankelijkheid’, rechtsboven in hun scherm. Hier kunnen ze de optie ‘lees voor’ aanzetten. Als deze optie is aangezet, verschijnt er bij iedere vraag een voorleesicoon. Als studenten daarop klikken, wordt de vraag voorgelezen.
Studenten kunnen verder de lettergrootte en het lettertype aanpassen, de kleur van het scherm veranderen of een regelfocus aanzetten.
Je hoeft nooit meer t scrollen als je een specifieke toetsrapportage zoekt. Met speciaal ingerichte filters bekijk je gemakkelijk alleen de toetsen die jij hebt ingepland of juist die van je collega’s, kan je alleen zoeken op toetsen van een bepaald niveau, een specifieke datum of taal en meer.
Na afloop van de toets, kun je nu zelf een extra inzagemoment inplannen voor je studenten. Onder het kopje ‘Toetsresultaten’ vindt je de optie ‘Nieuw inzagemoment toevoegen’. Je kan dan een extra inzagemoment inplannen.
Wil je deze alleen klaarzetten voor een enkele student? Zet dan een wachtwoord op de inzage. Alleen studenten met het wachtwoord krijgen dan toegang tot de toetsinzage.
Om tegemoet te komen aan de behoefte aan meer inzicht in het oefengedrag van studenten, hebben we ons studentvolgsysteem verbeterd.
Pas nu gemakkelijk het studentnummer van je studenten aan, bekijk een gedetailleerd overzicht op (sub-)thema niveau, volg de voortgang van je studenten per maand en kies op welk doelniveau je dit wilt zien.
Lees hier meer over in dit artikel.
Speelt het gebruik van ChatGPT ook op jullie opleiding? Om docenten en studenten te ondersteunen in deze nieuwe tijd, hebben we een nieuwe module ontwikkeld: ‘Schrijven met ChatGPT’. Studenten leren in deze module hoe ze ChatGPT kunnen inzetten als hulpmiddel bij het schrijven en beoordelen van allerlei schrijfproducten. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze goede prompts kunnen schrijven en testen hun kennis met toepassingsoefeningen.
Studenten kunnen de module ook los aanschaffen. Lees meer over de module op onze website.
In het overzicht met toetsrapportages vind je nu ook rapportages van toetsen die jouw collega’s hebben afgenomen. Zo wordt het uitwisselen van toetsrapportages een stuk veiliger en sneller! Je ziet alleen rapportages van docenten die aan dezelfde opleiding lesgeven. Goed om te weten: je kan geen certificaten toekennen aan toetsen van collega’s.
Sinds half oktober is er een overzicht van de verstuurde uitnodigingen toegevoegd aan het studentvolgsysteem. Je krijgt inzicht in het aantal verstuurde uitnodigingen en de status hiervan onder het kopje ‘verstuurde uitnodigingen’. Deze functionaliteit is alleen van toepassing op klanten met centrale inkoop.
We hebben dit jaar naast de standaard gratis intaketoets een verkorte redigeertoets ontwikkeld. Hiermee kun je je studenten in de les vijf tekstjes laten corrigeren, om een eerste indruk te krijgen van hun niveau en om ze inzicht te geven in hun taalvaardigheden. Je kan de toets vinden in de inplantool onder ‘intaketoets’.
Wil je meer weten over het inplannen van toetsen? Lees alles over onze toetsservice.
Voor studenten – en andere geïnteresseerden! – staat er nu ook een korte gratis meerkeuzetoets op www.hogeschooltaal.nl. Binnen tien minuten weten studenten of hun taalkennis aansluit op het 3F-niveau.
Binnenkort
Om het inlogproces te versoepelen, werken we momenteel aan een integratie met SURF. Scholen die gebruik maken van SURFconext kunnen dan versimpeld inloggen op Hogeschooltaal.
Bij Hogeschooltaal stoppen we nooit met leren en ontwikkelen. Op dit moment zijn we bezig met een onderzoek naar onze module Schrijfvaardigheid: hoe kunnen we de indeling/lay-out verbeteren en het gebruik hiervan optimaliseren?
Trends & ontwikkelingen
ChatGPT
ChatGPT (GPT = Generative Pretrained Transformer) is een chatbot waarmee de gebruiker heel snel allerlei soorten teksten, zoals artikelen, brieven, rapporten en verslagen, kan schrijven. Het programma doet dat automatisch, op basis van een enorme hoeveelheid tekstdata. Daardoor is ChatGPT in staat op een menselijke manier te schrijven en te reageren op vragen.
Gebruiken jouw studenten ChatGPT? En Hogeschooltaal? Is dat niet dubbelop?
Het leereffect van Hogeschooltaal
Dat studenten zichzelf een dikke pluim geven als het gaat over goed schrijven, is een logisch gevolg van zelfoverschatting, maar ook van gebrekkig taalonderwijs in de vooropleiding en een gemis aan vakoverstijgende schrijfbegeleiding in het hoger onderwijs.
90% van de studenten vindt de eigen schrijfvaardigheid goed, terwijl 75% van de instroom zakt voor de intaketoets op 3F-niveau. Hoe nu verder?
Ook wij blijven leren!
Wat vind jij van onze informatiepagina? Geef ons feedback!